Entertainmentservice
Image default
Business

Escape rooms, wat zijn het en voor wie zijn ze bedoeld?

We horen steeds meer over escape rooms. Wie nog nooit van de term heeft gehoord heeft, weet allicht niet wat hij of zij zich hierbij moet voorstellen. Het principe is nochtans duidelijk, want dit woord legt als het ware zichzelf uit. Dit is een spelvorm die steeds aan populariteit wint. In de meeste Nederlandse of Belgische steden vind je tegenwoordig één of meerdere van zulke rooms. Dit kunnen oude gebouwen zijn, afgedankte schepen, pakhuizen of gewoon een grote kamer in een gebouw. Er is maar één eis aan een dergelijke kamer: het moet moeilijk zijn om er in je eentje uit te kunnen ontsnappen.

Deelnemen aan een escape room 

Wie aan een escape room deelneemt, wordt met meerdere personen in een kamer opgesloten. Het spel bestaat erin de afgesloten kamer zo snel mogelijk te ontvluchten. Hierbij staat de samenwerking met de andere deelnemers centraal. Je staat er dus allerminst alleen voor.

Omdat je je in een groep bevindt, kun je raad vragen aan de andere deelnemers. Los daarvan krijg je aanwijzingen van hoe je de afgesloten kamer kunt ontvluchten.

Welke aanwijzingen krijg je om de kamer te kunnen ontvluchten?

Niemand vindt het leuk om opgesloten te zitten. De aanwijzingen die je krijgt om zo vlug mogelijk weer van je vrijheid te kunnen genieten, krijg je onder de vorm van codes, puzzels, raadsels en sleutels. Als we het zo bekijken, dan vertonen de escape rooms heel wat gelijkenis met videogames die ook vaak in groepen worden gespeeld, met als doel je uit een netelige positie te bevrijden.

Wat is het nut van een dergelijk escape game in het echt te spelen?

Wie deelneemt aan een escape game zit vaak in hetzelfde schuitje. Uiteraard is dit niet alleen letterlijk het geval, maar ook figuurlijk. In het begin komt het wel eens voor dat je je niet alleen fysiek, maar ook geestelijk opgesloten voelt. Het feit dat je in een groep bent, betekent dat je beroep kunt doen op de anderen om alle aanwijzingen, sleutels, codes, raadsels en puzzels te ontcijferen. Om eruit te komen, zal je moeten samenwerken met anderen. Dit is meteen ook het grote nut van een escape room: door samen aan het probleem te werken, vergroot je je vaardigheden om in een groep te functioneren.

Voor wie is een escape room interessant? 

Escape rooms worden niet alleen afgehuurd door groepen vrienden die elkaar al goed kennen en samen plezier willen beleven. Ook mensen die niet noodzakelijk vrienden zijn, maken er gebruik van. Leden van dezelfde vereniging die vaak hetzelfde doel willen bereiken, kunnen heel wat leren op het gebied van samenwerking. Hetzelfde geldt voor collega’s die in hetzelfde bedrijf werken. Vaardigheden zijn overdraagbaar. In een escaperoom leer je samenwerken of verbeter je je vaardigheden op dit gebied. Zodoende is het spelen van een escape game nuttig om de samenwerking met collega’s op het werk te verbeteren.

Meer lezen over de escape room? Ga naar https://www.xcapelogix.nl/