Entertainmentservice
Image default
Business

Wel of niet?

Als je een onderneming hebt ben je verplicht om de salarisadministratie bij te houden van je werknemers. Echter deze salarisadministratie is niet altijd even snel gedaan, en kan soms best ingewikkeld zijn. Het ligt er daarom ook een beetje aan hoeveel werknemers je in dienst hebt, maar over het algemeen vergt het best veel van je tijd. Je kan er daarom als ondernemer ook voor kiezen om de salarisadministratie uit te besteden.

Eerst maar even alles op een rijtje als je alles zelf moet gaan doen. Er bestaan verschillende salarissoftwarepakketten of andere programma’s die gebruikt kunnen worden om de salarisadministratie uit te voeren. Echter moet je alles nog wel zelf doen, je krijgt een kleine hulp vanuit het programma maar kennis over boekhouding is wel vereist. Het voordeel dat je je er mee doet is het feit dat je zelf alles in eigen beheer hebt. Zo hoef je niet omslachtig te doen om een kleine wijziging door te voeren, kan je snel en gemakkelijk alle gegevens in zien zoals de vakantie en verlof dagen. Daarnaast heb je het voordeel dat je niet alle dure kosten hebt van het uitbesteden van de salarisadministratie. Dit is voornamelijk voordelig wanneer je een klein bedrijf hebt met maar een aantal werknemers in dienst. Dan is alles eigenlijk nog wel te overzien.

Wanneer je de salarisadministratie uitbesteed, hoef je alleen de gegevens door te geven en wordt voor de rest alles gemaakt. Er komt veel papierwerk bij kijken, en het is zeer tijdrovend. Het ligt een beetje aan het bedrijf maar over het algemeen worden ook de randactiviteiten opgepakt als je kiest voor de loonverwerking. Zo zorgen ze vaak voor de loonstroken, administratie, loonbelastingaangifte en jaaropgaven. Een enkeling stelt ook nog een arbeidsovereenkomst op. Een groot voordeel van het uitbesteden is dat je een hoop tijd bespaart, je hoeft je niet te verdiepen in bepaalde kennis en salarisberekeningen en je draait niet zelf op voor de fouten die gemaakt worden. Het is wel een wat kostbare oplossing maar het is geheel weg te strepen tegen het geen wat je anders zelf moet doen en de tijd die er in gaat zitten. Voornamelijk als je een wat groter bedrijf hebt.

Wanneer je ervoor wil kiezen om de salarisadministratie uit te besteden is het van belang dat je met meerdere bedrijven in gesprek gaat. Het is van belang dat er wederzijds vertrouwen is. De salarisverwerking wordt immers door een ander geregeld, wanneer er dan geen vertrouwen is kan dat nare gevolgen hebben.

 

http://www.cbbs.nl/