Entertainmentservice
Image default
Business

Het onderhoud van je dubbelstaafmat hekwerk

Als je gaat oriënteren op het aanschaffen van een nieuw dubbelstaafmat hekwerk houd je natuurlijk rekening met het eventuele onderhoud. De meest gekozen metalen hekwerken in Nederland zijn dubbelstaafmat hekwerk, sierhekwerk, gaashekwerk of spijlenhekwerk. Bij een houten hekwerk wordt er gekozen tussen hardhout of geïmpregneerd hout. Over het onderhoud van deze hekwerken lees je meer in dit artikel.

 

Hekwerk van metaal

Wanneer je gaat voor een hekwerk van metaal is het verstandig om te gaan voor eentje die verzinkt is. Dit zorgt ervoor dat het hekwerk niet kan roesten. Roest zorgt ervoor dat je hek er minder mooi uitziet en ook de kwaliteit zal achteruit gaan. Een verzinkt hekwerk heeft vaak een zilvergrijze kleur maar dit kan steeds vaker gepoedercoat worden waardoor het nog beter bestemd is tegen regen. Daarnaast kan je het bij sommige specialisten in alle RAL-kleuren laten spuiten.

 

Het kan zijn dat de coating van je hekwerk bevuild wordt door bijvoorbeeld alg, aanslag van ijzer of koperdeeltjes, zure regen of microstof. Wanneer je in de stad woont of in de buurt van de zee is het aangeraden om twee tot vier keer per jaar het hekwerk te reinigen. Woon je buiten deze plaatsen dan is een tot drie keer per jaar genoeg. Als alleen water niet genoeg is om het hekwerk schoon te maken moet je een reinigingsmiddel gebruiken die chemisch en PH-neutraal is. Daarnaast moet je een zachte doek gebruiken zodat je de coating niet wordt aangetast. Na het schoonmaken moet het hekwerk worden afgespoeld met schoon water.

 

Hekwerk van hout

De uitstraling van een houten hekwerk is heel anders dan van een metalen hekwerk. Wil je gaan voor een landelijke, warme uitstraling dan kan je het beste gaan voor een houten hekwerk. De belangrijkste keuze die je hebt is tussen het hout. Geïmpregneerd hout gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee en kost tussen de €70 en €140 per m². Ga je voor hardhout dan betaal je tussen de €140 en €250 per m² maar dit gaat wel langer dan 25 jaar mee.

 

Door weersinvloeden en vervuiling kan het hout vergrijzen. Om zo lang mogelijk te genieten van je hekwerk kan je deze het beste behandelen met beits of houtolie. Wil je dit doen dan moet je de volgende stappen doorlopen: verwijder de oude beits of verf, maak het hout stof- en vetvrij, gebruik een schone en platte kwast, dek de grond af zodat je geen vlekken krijg en schilder met de houtnerf mee. Je moet ook goed op het weer letten. Beits mag niet in de volle zon worden aangebracht. Ook is het niet goed als het te koud, te warm of te vochtig is.