Entertainmentservice
Image default
Business

Help! Het touchpad van mijn laptop doet het niet meer!

Wees gerust: het touchpad van een laptop gaat eigenlijk bijna nooit stuk. Is er toch een keer iets mee aan de hand, dan is dat meestal heel gemakkelijk op te lossen. In dit artikel bespreken we in het kort de meest voorkomende touchpad problemen en vertellen we je hoe je die verhelpt!

Het touchpad reageert helemaal niet meer

Misschien wist je het nog niet, maar je kunt het touchpad zelf uitschakelen. Dit doe je met behulp van een speciale toets op je laptop of met behulp van de Fn-toets in combinatie met een van de functietoetsen. Het kan dus zomaar zo zijn dat je het touchpad per ongeluk uit hebt gezet. Het zelf weer inschakelen kan natuurlijk met (een combinatie van) de hierboven genoemde toetsen.

Sommige laptops schakelen het touchpad automatisch uit wanneer er een externe muis wordt aangesloten en door het systeem gedetecteerd wordt. Om het touchpad weer aan te zetten dien je alle USB apparaten te verwijderen en je laptop opnieuw op te starten.

Het touchpad van een laptop is een apparaat dat je net als alle andere apparaten in ‘ Windows Apparaatbeheer’ kun uitschakelen. Controleer in ‘Windows Apparaatbeheer’ of het touchpad niet toevallig is uitgeschakeld.

Bij sommige laptops kan het touchpad ook in het BIOS uitgeschakeld worden. Of dit bij jouw laptop ook het geval is, kun je zelf controleren. Hoe je in het BIOS komt, is per laptop verschillend.

Bepaalde functies van het touchpad werken niet meer

Met het touchpad van je laptop kun je veel meer dan bewegen, scrollen en ergens op klikken. Je kunt er ook afbeeldingen mee draaien en in- en uitzoomen. Om deze speciale functies te kunnen gebruiken, moet je wel een aantal stuurprogramma’s op je laptop hebben geïnstalleerd die door de fabrikant van je laptop worden aangeraden. Welke stuurprogramma’s dat zijn valt te lezen op de website van die fabrikant. De stuurprogramma’s die Windows standaard gebruikt ondersteunen deze geavanceerde functies vaak niet en dat geeft problemen.

Het is heel eenvoudig om te achterhalen of de stuurprogramma’s geïnstalleerd zijn. Hiervoor ga je naar het Windows configuratiescherm en dubbelklik je op ‘muis’. Als de stuurprogramma’s van je laptop geïnstalleerd zijn, is er een extra tabblad voor ‘Geavanceerde functies’. Onder dat tabblad kun je dus zien of ze geïnstalleerd zijn. Heb je dit tabblad niet, maar wil je deze geavanceerde functies toch kunnen gebruiken? Ga dan naar de website van de fabrikant van je laptop en download en installeer de drivers.

Het touchpad reageert wel, maar is te gevoelig

Soms werkt het touchpad van je laptop wel, maar is dit te gevoelig. Het touchpad is bijvoorbeeld te gevoelig wanneer de cursor zich meteen verplaatst als je tijdens het typen op het toetsenbord van je laptop per ongeluk het touchpad aanraakt.

Deze gevoeligheid van de touchpad kun je aanpassen door naar het configuratiescherm te gaan en te dubbelklikken op ‘muis’. De verschillende tabbladen die je dan te zien krijgt, wijzen zich vanzelf.

Heeft het touchpad nog steeds kuren?

Je hebt het touchpad van je laptop nog steeds niet aan de praat gekregen? Grote kan dat het dan toch defect is. Tijd om het touchpad te laten repareren, dus. Ga hiervoor naar een computer reparatiebedrijf in Amsterdam. De specialisten daar weten precies wat ze moeten doen om het touchpad weer perfect in orde te krijgen.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/