Entertainmentservice
Image default
Business

Veiligheidsglas

Thermisch en chemisch gehard veiligheidsglas
Er zijn tal van toepassingen waarbij veiligheidsglas gebruikt wordt. Denk daarbij vooral aan vensterglas en glas in deuren van openbare gebouwen. Maar ook wordt veiligheidsglas gebruikt in tal van toepassingen zoals keukens en voor meubels. Het doel van veiligheidsglas is dat het moeilijker te breken is en dat als het breekt, het niet in gevaarlijke scherven uiteen breek, zodat iemand zich aan de scherven kan verwonden. Een van de soorten veiligheidsglas is gehard glas.

Thermisch gehard glas

Thermisch gehard glas ontstaat wanneer het glas verhit wordt tot meer dan 600° Celsius. Na de verhitting wordt het snel afgekoeld. Het afkoelen is bij thermisch glas belangrijk want het oppervlak koelt sneller af dan de kern en daardoor ontstaat er een blijvende drukspanning op het glas. Na deze behandeling kan het glas niet meer gesneden worden en is het tot zo’n 5 keer sterker dan ‘standaard’ glas. Thermisch gehard veiligheidsglas wordt vooral gebruikt voor glazen deuren, meubilair en keukenbladen.

Chemisch gehard glas

Chemisch gehard glas is ideaal voor dunne platen glas van ongeveer 3 millimeter dik. Al blijft het doel hetzelfde als bij thermisch gehard glas, namelijk een sterk glas creëren dat niet snel sneuvelt. Het glas wordt ondergedompeld in een bad met gesmolten zouten op een temperatuur van ongeveer 400° Celsius. Hoe langer het bad, hoe sterker het glas. Chemisch gehard veiligheidsglas wordt veel gebruikt in kopieerapparaten, zonnepanelen, voor verlichting en in de automobiel en vliegtuigindustrie.

Kijk voor meer informatie op Glaskoning.nl of bel 0318 763 900.